Kapadokya Gezi Rehberi - Kapadokya'da Yapılacak Aktiviteler


Kapadokya, masalsı manzarası, mağara evleri, olağanüstü kaya oluşumları,vadileri ve tabii ki her sabah gün doğumu sırasında gökyüzünde süzülen yüzlerce sıcak hava balonu ile ünlü bir yer.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi planlıyor ve yapılacak en iyi şeyleri mi arıyorsunuz? Sizin için Kapadokya bölgesinde gezilecek yerleri ve aktiviteleri listeledik.


Kapadokya’da yürüyüş yapılabilecek birçok vadi bulunmakta. Kapadokya’nın tarihini ve doğasını hissedebileceğiniz en iyi yürüyüş parkurları

Kızıl Vadi (Red Valley)

Kapadokya'nın tüm karakteristik özelliklerini bünyesinde barındıran Kızıl Vadi, adını da sahip olduğu bu kızıl tüf kayalardan alır. Özellikle de güneşin batışı ve doğuşu sırasında kızıl tüf kayalarının rengi iyice kızıllaşmaya başlar. Bu da sabahın ilk saatlerinde ve akşam saatlerinde vadide tam bir şölen sunar.

Güllüdere Vadisi (Rose Valley)

Güllüdere Vadisi aynı zamanda Kapadokya bölgesinin en iyi ve popüler doğa yürüyüşü ve trekking parkurlarına sahip. Yaklaşık 4 km.lik bir yürüyüş parkuru bulunan Güllüdere Vadisi’ne yalnızca yaya olarak gidebiliyorsunuz. Vadide yürüyüş esnasında çok sayıda güvercinlik göreceksiniz.

Aşk Vadisi

Kapadokya'nın en ünlü vadilerinden biri olan aşk vadisi gün doğumundan gün batımına kadar görsel bir şölen sunar. Üzüm bağları ve meyve ağaçlarının sıralandığı kanyonlar, dev peri bacaları bu etkileyici manzaraya eşlik eder. Aşk Vadisi yürüyüşü sırasında doğanın şekillendirdiği inanılmaz güzellikteki peri bacalarını da yakından deneyimleme şansına sahip olursunuz.

Paşabağ Vadisi (Keşişler Vadisi)

Göreme-Avanos yolu üzerinde bulunan Paşabağ, bölgenin en ünlü ve en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Paşabağ Rahipler Vadisi olarak da bilinen bu yer, tarihte keşişlerin inziva yeri olarak kullanılmıştır. Burada ilginç oluşumları ile göze çarpan şapkalı peri bacalarından bolca bulunmakta. Ayrca vadide gezmeden dönmemenizi önerdiğimiz bir de kilise bulunmakta.

Ihlara Vadisi

Dünyanın  2. büyük kanyonu olarak bilinen Ihlara Vadisi yaklaşık 15 kiolometrelik bir uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip. Doğanın kendinine hayran bıraktığı bu vadi aynı zamanda Hristiyanlığın Anadolu'ya yayıldığı yer olarak da biliniyor.

Güvercinlik Vadisi

Peri bacalarının görsel şölenlerinden birine de Güvercinlik Vadisi'nde ulaşabilirsiniz. Buradaki yürüyüşünüzde asırlar önce peri bacalarının oyularak açılmasıyla oluşan güvercinlikleri yakından keşfedebilirsiniz. Vadi sizleri ağaçları, çiçekleri, yaşanmışlıklarıyla karşılayacak ve vadinin sonunda yer alan kilisesiyle doğru uğurlayacak.

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Vadisi içinde bulunana müze, Avanos’a 6 km, Paşabağları’na 1 km uzaklıktadır. Müze, üç vadi üzerine yayılmıştır. Uzun ve kısa olmak üzere iki adet yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Kısa parkur 170 metre, uzun parkur ise 250 metredir. Kayadan oyma evlerin üzerindeki işçilikler dikkat çekmektedir. Evlerin pencere ve kapılardaki ince işçilik, evleri birbirine bağlayan kayadan oyma tüneller turistlerin ilgisini çekmektedir. Müze zaman zaman konser ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Dervent Vadisi (Hayaller Vadisi)

Burası Kapadokya'nın vadileri arasında oldukça farklı bir yere sahip ve Hayaller Vadisi adı da bu farklılıklardan geliyor. Buradaki peri bacası oluşumları o kadar farklı ki vadiye gelen herkes bu şekilleri farklı farklı canlılara ve nesnelere benzetiyor.

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kapadokya manzarasını ayaklar altına seren, bölgenin en yüksek yerinde konumlanan bölgesidir. Kapadokya’ya gelip balon turu keyfini sürdünüz, ama manzarayı bir de karadan seyretmek isterseniz rotanızı çevirmeniz gereken yer kesinlikle meşhur Uçhisar kalesi olmalıdır!

Meskendir Vadisi (Meskendir Valley)

Vadinin sahip olduğu şekilleri buranın harika bir trekking alanı olduğunu gözler önüne seriyor. Peribacaları, dehlizler, tüneller ve çeşitli bitki türleri ile dolu keyifli bir trekking parkuruna sahip Meskendir Vadisi'ne inmeden önce karşınızda beliren görkemli manzaranın fotoğrafını çekmezseniz çok pişman olursunuz, bizden söylemesi.

Göreme Zemi Vadisi

Göreme-Açık Hava Müzesi sınırları içinde yer alan Zemi Vadisi, doğa yürüyüşlerine oldukça elverişli parkurlarından biri olmasının yanında; kızıl şahin, kerkenez, karaleylek gibi tuş türlerine ev sahipliği ediyor. Kavak ağaçlarının ve Kapadokya'nın sesi güzel kuşları eşliğinde adrenalin dolu bir yürüyüş sizi bekliyor.

Çavuşin Köyü

Göreme-Avanos yolu üzerinde bulunan ve Kapadokya‘nın turistik ve şirin bir köyü olan Çavuşin Köyü, aynı zamanda Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi. Döneminde burada yaşayan Hıristiyanlar, Romalıların baskısından kaçarak dinlerini daha rahat yaşayabilmek için bölgede bulunan peri bacalarının içlerine açtıkları oyuklarda kendilerine yaşam alanları oluşturmuş. 

Kılıçlar Vadisi

Göreme Vadisi ile Aktepe arasında tüf kayalardan oluşan vadilere Büyük Küçük Kılıçlar denilmektedir. İçinde su yolu geçen peribacaları, tüneller, ilginç biçimli kayalıkları ile etkileyici bir görünümü olan vadide Kılıçlar Kilisesi bulunmaktadır.

Kapadokya’da Gün Doğumu İzlenebilecek Yerler

• Göreme Aşıklar Tepesi

• Uçhisar Kalesi

• Balon’da

Kapadokya’da Gün Batımı İzlenebilecek Yerler

• Kızıl Vadi (Red Valley)

• Güllüdere Vadisi (Rose Valley)

• Aşıklar Tepesi

• Uçhisar Kalesi

• Derviş Evi

Kapadokya’da Gezilecek Müzeler

• Zelve Açık Hava Müzesi

• Göreme Açık Hava Müzesi

• Saç Müzesi (Özel Müze)

• Güray Müze (Özel Müze)

Kapadokya Yeraltı şehirleri

• Kaymaklı Yeraltı Şehri

• Özkonak Yeraltı Şehri

• Derinkuyu Yeraltı Şehri

• Tatlari(Acıgöl) Yeraltı Şehri

• Mazı Yeraltı Şehri

• Özlüce Yeraltı Şehri

• Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri

Kapadokya’da Yapılacak Aktiviteler

Atv Safari

Jeep Safari

At Turu

• Yürüyüş

Balon Turu