İSPANYA VİZESİ


İSPANYA VİZESİ

01.04.2023

İspanya Vizesi

İspanya, Avrupa Birliği ve Schengen grubu ülkesidir. Türkiye ile İspanya devleti arasında vize uygulaması bulunurken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları muhtemel İspanya seyahatleri öncesi bu ülkenin vizesini almaları gerekecektir. Kısa süreli İspanya vizesi başvurularında bulunulacak olması halinde İspanya Schengen vizesi başvurularında bulunulmalıdır.

Kısa süreli İspanya Schengen vizesi maksimum 90 gün olarak verilirken, 90 günden daha fazla alınan İspanya vizesi ise İspanya Ulusal Vizesi olacaktır.

90 güne kadar olan vize başvuruları İspanya Turistik Vize, İspanya Ticari Vize ve İspanya Aile Ziyareti Vizesi kapsamında İspanya Konsolosluğunun yetkilendirdiği kurumlara ya da Turizm/Seyahat Acentelerine yapılmalıdır. İspanya Uzun Süreli, D vize ve İspanya Erasmus vizesi gibi başvurular ise direk olarak İspanya Konsolosluğu İstanbul ve İspanya Büyükelçiliği Ankara'ya gerçekleştirebilecektir.

İspanya vize işlemleri için randevu alınması zorunludur, vize işlemlerinde kullanılacak pasaport son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olup ve en az 3 ay 15 gün geçerliliği bulunmalıdır.

İspanya Vize Türleri

İspanya'ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yapacakları seyahatin amacına (Turistik, Ticari, Öğrenci vizesi gibi) ve konaklama süresine(kısa süreli, uzun süreli) bağlı olarak kendilerine uygun olan İspanya vizesi çeşidini belirleyip, vize başvurularını buna göre gerçekleştirmelidir.

İspanya kısa süreli vizesi, Schengen Vizesi, uzun süreli vize ise oturum vizesi olarak anılmaktadır. İspanya vizesi seyahat amacına göre aşağıdaki kategorilere ayrılmaktadır;

• İspanya Turistik Vizesi: İspanya'ya turistik gezi amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler bu İspanya Turistik vizesine başvuru yapmalıdır.

• İspanya Ticari Vizesi: İspanya'ya ticari faaliyet sebebiyle seyahat etmek isteyen kişiler İspanya Ticari vizesi başvurusunda bulunmalıdır.

• İspanya Transit Vizesi: Üçüncü bir ülkeye seyahat edecek olan ancak bu seyahat için İspanya'dan geçmesi gereken kişiler İspanya Transit vizesine başvuru yapmalıdır.

• İspanya Kongre Konferans Vizesi: İspanya'da gerçekleşen mesleki, sanatsal vb. kongre ve konferansları takip etmek isteyen kişiler İspanya Kongre Konferans Vizesine başvuru yapmalıdır.

• Öğrenci Vizesi: İspanya'ya eğitim amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler bu vize çeşidine başvurmalıdır.

• İspanya Çalışma Vizesi:İspanya'da çalışmak isteyen kişiler İspanya Çalışma vizesine başvuruda bulunmalıdır.

İspanya Gezilab Vize Danışmanlık

İspanya Gezilab Vize Danışmanlık ile bir Schengen vize türü olan İspanya vizesine başvuru yapabilirsiniz. Vize Merkezi başvuruda gereken tüm aşamalarda yanınızda olarak süreci hızlı ve kolay şekilde tamamlamanızı sağlayacaktır.

İspanya vize başvurusunu Gezilab Vize Danışmanlık aracılığıyla yapmaya karar verdiğinizde İspanya vize departmanı müşteri temsilcilerimizle iletişime geçerek işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Kendinizle ilgili tüm kişisel bilgiler, seyahat amacınız ve hangi tarihler aralığında seyahat edeceğiniz gibi detayları danışmanlarımızla paylaştığınızda size en uygun vize türü ve bunun için gereken evrak listesi belirlenir.

İspanya vize başvurusu için gerekli evrak listesi tarafınıza mail ya da sms yoluyla iletilir. Liste size ulaştıktan sonra eksiksiz ve doğru şekilde tamamlayarak dosya haline getirmeniz gerekmektedir. Tüm belgeleri tamamladıktan sonra başvuru dosyanızı tarafımıza ofislerimize gelerek şahsen ya da kargo yoluyla iletebilirsiniz.

Dosyanız Gezilab Vize Danışmanlık İspanya vize bölümümüz uzmanlarına ulaştıktan sonra bilgilendirilirsiniz. Ardından dosyanızın kontrolleri yapılarak herhangi bir eksik ya da hata varsa bilgilendirilerek bu eksikleri tamamlayıp yeniden tarafımıza göndermeniz beklenmektedir. Dosyanızda eksik veya hata yoksa adınıza vize randevusu alınması için onayınız istenmektedir.

İspanya vizesinde önemli adımlardan biri de Biyometrik randevusudur. 2014 ve sonrasında Schengen sistemine parmak izini vermemiş olan başvuru sahipleri bu bilgiyi ibraz etmek üzere şahsen vize başvuru merkezlerine gelmelidir. Uzmanlarımız sizin adınıza parmak izi randevunuzu alır ve randevu günü/saatinde sizlere eşlik eder.

Parmak izi verildikten sonra en son aşama vize sonuçlanma aşamasıdır. İspanya vizesi ortalama 7-15 iş gününde sonuçlanır. Bu süre İspanya konsolosluklarının ek evrak talepleri, resmi tatil günleri ve yoğunluk durumlarına göre değişebilmektedir. Bu nedenle başvurular en az 1 ay öncesinden yapılmalıdır.

Başvuru aşamalarının eksiksiz yerine getirilmesi vize almayı garanti etmemektedir. Vize kararları konsolosluklara aittir; Gezilab Vize Danışmanlık bir yaptırımı bulunmaz. Vizeniz sonuçlandığında pasaportunuz tarafınıza teslim edilmektedir. Pasaportlarınızı ofislerimize gelerek alabilir ya da tarafınıza kargo ile gönderilmesini talep edebilirsiniz.

Vize reddi aldığınızda yeniden başvuru yapabilirsiniz ancak ödediğiniz vize ücreti iade edilmemektedir. İspanya vizesi ile ilgili tüm sorularınızı İspanya Gezilab Vize Danışmanlık uzmanlarımıza sorabilirsiniz.

İspanya Vize Randevusu 2023

Her yıl olduğu gibi İspanya vize randevusu 2023 yılında da başvuru sahipleri tarafından yetkili vize başvuru merkezlerinden alınmaktadır. İspanya vize başvurularını Gezilab Vize Danışmanlık aracılığıyla yapan kişiler Schengen kuralları gereği biyometrik verilerini ibraz etmek zorundadır. Bunun için yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu alınarak belirlenen gün ve saatte şahsen bulunulmalı ve parmak izi kaydı yaptırılmalıdır.

İspanya vize başvuru adımlarından biri olan vize randevusunda parmak izi bilgisi ibraz etme, Schengen üye ülkelerinin aldığı kararlar doğrultusunda zorunlu hale gelmiştir. Bu kurala göre 25 Eylül 2014 yılı ve sonrasında Schengen veri tabanına parmak izi kaydını yaptırmamış olan başvuru sahipleri vize başvuru merkezlerine gelerek bu kaydı yaptırmalıdır. Parmak izi bilgileri sistemde 5 yıl boyunca saklı tutulmaktadır. Bu nedenle 2014 ve sonrasında parmak izi verildiyse yeniden verilmesine gerek kalmamaktadır.

Biyometrik kayıtların gerçekleştiği vize başvuru merkezleri İspanya Konsolosluğu ve Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır. Kayıt işlemi için mutlaka randevu alınması gerekmektedir. Bazı istisnai durumlar dışında randevusuz işlem yapılması mümkün olmamaktadır. Eğer başvuru sahipleri verilen gün ve saatte randevuda şahsen bulunamazlarsa işlemleri iptal olmakta ve yeniden randevu almaları gerekmektedir.

Konsolosluklarda yoğunluk olması ya da resmi günler/tatiller gibi nedenlerle verilen randevularda değişiklikler olabilmektedir. Bu nedenle diğer Schengen ülkelerinde olduğu gibi vize randevusu İspanya için de en az 1 ay ve en fazla 3 ay öncesinden alınmalıdır. Bu süre gecikmeleri önlemeye yardımcı olacaktır. 12 yaşın altındaki çocuklar vize randevu işlemlerinden muaf olmakla birlikte 18 yaş altındaki başvuru sahipleri randevuya yasal velileri ile birlikte gelmelidir.

İspanya vize randevusuna gitmeden önce tüm zorunlu evrakların eksiksiz olarak hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca başvuru sahiplerinin bağlı bulundukları bölgede kendilerine en yakın vize başvuru merkezinden randevu alması gerekmektedir.

Gezilab Vize Danışmanlık İspanya vize randevusu 2023 yılı işlemlerinizi seyahat tarihlerinize en uygun şekilde yapmaktadır. Randevu günü ve saatinde bir uzmanımız sizlere tüm süreçte eşlik etmekte ve işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde yapmanıza yardımcı olmaktadır.

İspanya Vize Başvurusu 2023

İspanya’ya gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu ülkeye giriş hakkına sahip olabilmeleri için İspanya vizesi almalıdır. İspanya vize başvurusu 2023 yılında da İspanya Konsolosluğu'nun yetkilendirdiği vize firmaları ve seyahat acenteleri üzerinden yapılmaktadır. Seyahat amacına göre verilen vizelere sahip olunmadan bu Avrupa ülkesinin topraklarına giriş hakkı tanınmamaktadır. Vizenin türü ise seyahat boyunca yapılabilecek eylemleri belirler. Örneğin İspanya turistik vizesi ile İspanya’ya gidildiğinde bir iş bulup çalışılamaz. Bu hakkı kazanmak için İspanya çalışma vizesi almak gerekir. Vizeler belirli süreler için verilir ve bitiş tarihi geldiğinde ülkeden çıkış yapılması istenir. Aksi takdirde tekrar bu ülkeye yapılacak vize başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Schengen Anlaşması imzalandıktan sonra bu vizenin adı İspanya Schengen vizesi olmuştur.

İspanya Vizesine Bireysel Başvuru Yapılabilir mi?

Vize talep eden kişilerin, başvurularını bireysel olarak yapmaları gerekir. Ancak bu noktada başvurunun yapılabileceği yer önem kazanır. Zira İspanya vizesi için hazırlanan belgeler doğrudan bu ülkenin Türkiye’deki ilgili temsilciliğine iletilememektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için yetkilendirilmiş bir kurumdan hizmet alınması gerekir. Verimlilik kaybı yaşanmaması için tercih edilen bu yöntem ile başvuru sahibi tüm gerekli evraklarını resmi olarak onaylanan acente veya seyahat şirketine iletir ve bu kurumlar da başvuru sahibi adına İspanya Konsolosluğu'na iletir. Olumlu veya olumsuz sonuçlanan vize işlemleri ile ilgili sonuçlar veya teslimatlar da bu şirketler tarafından yapılır. Başvuru yapmak için bir diğer seçenek de bu alanda hizmet veren kurumlardır.Gezilab Vize Danışmanlık sunduğu danışmanlık hizmeti ile kişilerin gözden kaçırabileceği ayrıntıları takip ederek tüm süreci müşterisi adına takip eder veya gerekli durumlarda onu yönlendirir.

İspanya Vizesi Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Vize başvuruları aracı kurumlar tarafından yapılsa da kişiler tarafından süreç takip edilebilir. Bu işlem çalışılan bir vize danışmanlık şirketinin bilgilendirmeleri ile de sağlanabilir. Ancak başvuru sahiplerine internet ortamı üzerinden bilgi edinme fırsatı da sunulur. Hizmet alınan resmi acente tarafından sağlanan hizmet ile ilgili web sayfasına gerekli bilgiler girilerek vize başvurusunun hangi aşamada olduğu öğrenilebilir.

İspanya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

İspanya’nın Türkiye’de iki temsilciliği bulunur ve ikisine de başvuru yapılabilir. Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nun sorumlu oldukları farklı görev bölgeleri vardır. Bu nedenle kendi idari bölgeleri dışından gelen vize başvurularını kabul etmemektedirler. Ayrıca çalışma saatleri de daha önce belirlenir ve bunların dışına çıkılmaz. İspanya’nın Türkiye’deki temsilcilikleri resmi bayramlarda görev yapmaz. İspanya vize başvuruları doğrudan temsilciliklere yapılamasa da vize başvurusu için hizmet alınacak resmi acente doğru şehirden seçilmelidir.

İspanya Schengen Vizesi Nedir?

Ekonomik açıdan daha fazla serbesti sağlanması amacıyla kurulan Avrupa Birliği (AB) üyelerinden olan İspanya, daha sonra bu birlikteliği destekleyen ve topluluk dışı başka ülkelerin katılımıyla genişlemesini sağlayan Schengen Anlaşmasına da dâhil oldu. Bu anlaşma kapsamında üye ülkelerin diğerlerinde vize gerektirmeden serbest dolaşımı, oturumu ve çalışması sağlanmaktadır. Schengen vizesi ortak bazı kurallar dâhilinde verilse de üye ülkeler kendi yasalarına uygun zorunluluklar da getirebilir. İspanya Schengen vizesi ise bu anlaşma çerçevesinde, anlaşmanın dışında kalan ülkelerin vatandaşlarına verilir. Alınması için seyahat amacına uygun vize başvurusu yapılması gerekir. Türkiye Schengen Anlaşması'nda yer almadığı için, İspanya’ya gitmek isteyen T.C. vatandaşlarının seyahat amaçlarına ve mesleki ve/veya sosyal durumlarına uygun İspanya Schengen vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.

İspanya Vizesi için Dilekçe

Vize başvurularında hazırlanması gereken evrakların dışında başvuru sahipleri bir dilekçe de sunmaları gerekir. İspanya Konsolosluğu'na turistik veya ticari amaçlarla seyahat edeceklerin bu amaçlarının belirtilerek yazılmasının gerektiği dilekçe Türkiye’deki ilgili İspanya Konsolosluğu'na hitaben olmalıdır. Amaç belirtilirken, örneğin bir tur ile seyahat edecek kişi turun ismini belirtmesi veya gidilecek konferans ile ilgili bilgi vermesi vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasında etki eder. Benzer şekilde ülkeye giriş ve çıkış yapılacak günler, başka bir ülkeye geçiş yapılacaksa bu değişikliğin tarihi ve gezinin masraflarının nasıl karşılanacağı gibi bilgiler de açık bir şekilde ifade edilmelidir. Vize talep dilekçesinde belirtilen bilgiler, vize başvurusu için hazırlanacak diğer belgelerin içerikleri ile aynı olmalı ve birbirlerini doğrulamalıdır.

İspanya Vizesi Başvuru Formu 2023

İspanya Schengen vize başvurusunda hazırlanması gereken pek çok belgenin özeti niteliğini taşıyan İspanya vize başvuru formu 2023 yılı güncel belgesi belirli standart bir yapıya sahiptir. Sunulacak olan kimlik, sigorta, çocuk sayısı, adres, seyahat amacı ve diğer doldurulması zorunlu olan tüm bilgiler, sunulacak diğer tüm evrakların içerikleri ile uyumlu olmaları gerekir. Birbirini desteklemeyen bilgiler vize başvuru sürecinin uzamasına veya reddedilmesine neden olur. Resmi bir belge olduğu için içeriğinin doğru olması gereken vize başvuru formunda sahte bilgilere yer verilmesi suç olarak kabul edilir ve yaptırımları olabilir. Belgenin büyük harflerle doldurulması ve başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekir. Ayrıca talep edilen dillerde yazılması talep edilir. Form üzerine yerleştirilmesi gereken fotoğraf da belirtilen özelliklerde çekilmiş olmalıdır. Bu belgeye Türkiye’deki İspanya temsilciliklerinin internet sayfalarından veya vize hizmeti alınan kurumlardan ulaşılabilir.

İspanya Vizesi Fotoğraf Boyutu

İspanya vize başvurusu için kullanılacak olan fotoğraf başvuru sahibini yansıtmalıdır. Bu nedenle üç aydan daha yeni çekilmiş olmalıdır. Baskısının normal fotoğraf kâğıdında olması istenen fotoğrafın boyutu ise 35x45 milimetre olarak ayarlanmalıdır. Fotoğraf gereksinimleri arasında şahsın ifadesinin de önemi bulunmaktadır. Bu nedenle bakış açısı doğrudan karşıya, düz ve nötr olmalıdır. Ayrıca teknik olarak yüzün boyutunun çenenin altından alına kadar, saçlar da dâhil olmak üzere 30 ile 36 mm arasında olması gerektiği belirtilmektedir. Güneş gözlüğü takmamak, fiziksel gereklilik sebebiyle takılması halinde camlarının renksiz olması, beyaz fon ve dini nedenler hariç başın açık olması ise diğer dikkat edilmesi gereken hususlar arasında bulunur.

İspanya Vizesi Parmak İzi Verme İşlemi

İspanya Schengen vizesi müracaatlarında Vize Bilgi Sistemi (VIS) veri tabanı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları parmak izi vermeleri gerekir. Beş yıl geçerliliği olan parmak izi taramalarının 12 yaşından küçükler, bu işlemin yapılması imkânsız olan fiziki engelliler ve devlet düzeyinde resmi olarak davetli olanlar dışında herkes tarafından verilmesi istenir. İşlem, dijital bir tarayıcı aracılığıyla yapılır. Ayrıca kişisel hakların korunması amacıyla kimseyle paylaşılmaz.

İspanya Vizesi Ücreti 2023

İspanya vizesi ücreti 2023 yılı için günceldir ve her vize türü için farklı bir şekilde ücretlendirilebilir. İspanya için alınacak kısa süreli vizelerde 12 yaşından küçükler ve bu yaşın üstündeki başvuru sahipleri için farklı fiyatlar talep edilir. Bunun dışında bazı ek harcamalar da olabilmektedir. Uzun süreli vize taleplerinin fiyatları genel olarak daha yüksek olur. Evrakları konsolosluğa iletecek olan acente ve danışmanlık hizmeti alınan şirketlere ayrı ücret ödenir.

İspanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vize çıkış süreleri yapılan vize başvurusunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Eksik belge, yanlış bilgi veya ek evrak talebi olmadığı zaman İspanya için yapılan başvurular kısa sürede sonuçlanabilmektedir. Ancak tavsiye edilen başvuru süresi seyahat tarihinin en geç 30 gün öncesinde yapılması yönünde olmaktadır. İspanya Konsolosluğu ek görüşme talebinde de bulunma hakkını da kullanabilir. Vizenin veriliş süresi ile ilgili tek karar veren kurum başvurunun yapıldığı İspanya Konsolosluğu'dur.

İspanya Vizesi ile Hangi Ülkelere Seyahat Edilebilir?

Bu ülkeye alınacak vize ile başvuru sahibi tüm Schengen bölgesine seyahat hakkı da kazanır. Ancak bu hakkın belirli koşullar altında karşılanması gerekir. Vizeyi alan kişi birden fazla ülkeye seyahat edecekse önce İspanya’ya gitmeli, gezisi boyunca bu ülkede en uzun süre boyunca kalmalı, geçiş yapılacak olan ülke seyahat sebebiyle bağlantılı olmalı ve gidilecek her ülkede kalış süresi aynı olmalıdır.

İspanya Vizesi Kaç Aylık Verilir?

Farklı türlerdeki İspanya Schengen vizelerinin geçerlilik sürelerinin ne olacağını başvurunun yapıldığı Türkiye’deki Konsolosluk/Büyükelçilik karar verir. Başvuru sahibine süre kadar, kaç giriş hakkı verileceği hakkında da tek yetki sahibi bu temsilciliklerdir. Ülkeye ilk seyahatlerde yapılan başvurular daha kısa süreli olurken, daha önce ülkeye girişlerde sorun yaşanmamışsa ve vize doğru şekilde kullanılmışsa tekrarlayan seferlerde İspanya temsilcilikleri daha esnek davranabilmektedir.

İspanya Vizesi Reddi

İspanya vize başvurusu ret ile sonuçlandığı taktirde yeniden başvuru yapma imkanınız vardır. İspanya vizesi reddi ile ilgili olarak İspanya Konsolosluğu açıklama yapmak hakkını saklı tutar. Bu nedenle ispanya vize başvurularında evrakların eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması gerekmektedir. İspanya Gezilab Vize Danışmanlık İspanya vize işlemlerinde uzman kadrosuyla ihtiyacınız olan vizeyi almanızda size kayda değer derecede destek verir.

İspanya Vize İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Schengen vizesine tabi tüm ülkeler gibi İspanya’nın da ülkesine seyahat edeceklere uyguladığı bazı kurallar bulunmaktadır. İspanya vize işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler ve yapılması zorunlu olan maddeler bulunmaktadır. Bunlar özetle aşağıdaki şekildedir.

İspanya’ya vize başvurusu yapabilmek için 10 yıldan eski olmayan, en az 2 boş sayfası bulunan, yırtık ve eksik sayfası bulunmayan, geçerli bir pasaporta sahip olunmalıdır. Bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları İspanya’ya seyahat edebilmek için Schengen vizesi almalıdır. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleriyse vizeden muaftır.

Vizeye başvurmadan önce seyahat amacı ve süresi netleştirilmelidir. Turistik, ticari, aile ziyareti gibi 180 gün içinde en fazla 90 gün konaklamaya izin veren kısa süreli vize türleri C tipi vizedir. Çalışma, eğitim, oturum gibi 90 günden daha uzun kalınması gereken durumlarda uzun süreli D tipi vizeye başvurulmalıdır. C tipi vize başvuruları direk olarak konsolosluklara yapılamamakta; konsolosluğun yetkilendirdiği vize danışmanlık firmaları ve seyahat acenteleri üzerinden yapılmaktadır. D tipi vizeye ise konsolosluklar üzerinden başvurulabilmektedir.

İspanya vize başvurusu yaparken hazırlanacak evraklar seyahat amacına, süresine ve başvuru sahibinin mesleki durumuna göre değişebilmektedir. Başvurulan vize türüne uygun zorunlu evraklar eksiksiz ve hatasız olarak sunulmalıdır. Aksi durumda vize reddi alma olasılığı artabilmektedir.

Daha önce parmak izini vermemiş başvuru sahipleri Schengen kurallarına göre parmak izlerini vize başvuru merkezlerinden kaydettirmekle yükümlüdür. Parmak izi kaydı başvuru merkezinden randevu alınarak yapılmaktadır. Randevu günü ve saatinde merkezde şahsen bulunulmalıdır. 12 yaş altı çocukların başvuru merkezinde şahsen bulunmaları şartı aranmamaktadır.

İspanya’ya seyahat etmek üzere başvuru yapan 18 yaş ve altındaki kişilerin yalnız ya da yasal velileriyle seyahat etme durumunda her iki ebeveyni tarafından imzalanmış Muvafakatname belgesini ibraz etmesi zorunludur.

Vize başvuruları 7-15 iş günü içinde sonuçlanmakta; bu süreyi konsolosluk evrak talepleri, resmi tatil gibi durumlar etkileyebilmektedir. İspanya vize işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler arasında, gecikmeler yaşanmaması için başvuruların en az 1 ay önce yapılması da yer almaktadır. Vize kararları konsolosluğa aittir ve Gezilab Vize Danışmanlık bir etkisi bulunmamaktadır.